top of page

Jag vantrivs i min bransch

Efter att ha älskat sociala medier i många år har kärleken tagit slut. Det är som om mitt försvar liksom brutits ner, långsamt. Den här texten har legat i mig och ruvat ett par månader och jag vet inte i ärlighetens namn om den är redo att skrivas. Tankarna rör så många delar och den röda tråden i mina tankebanor känns mer som ett frissigt överblekt hårstrå. Spretar åt alla håll. Antagligen borde jag gå och klippa mina sönderblekta toppar och hålla fingrarna borta från tangenterna. Men jag behöver sinnesro, so here it goes. Det är två spår:


  • ”Du duger som du är”

  • ”Optimering”

Jag har valt fel bransch för min känsliga själ antagligen, men du som följt mig vet att jag inte valde att arbeta med träning - träningen valde mig. Många delar fick plats under ett paraply; min pedagogiska sida i coachandet är en. I skrivandet och formulerandet trivs jag. Den inbyggda mekanismen av utveckling och känslan av att inte stå still är en annan. Själva träningsaktivitetens ökning av kapacitet blev också ett feministiskt uppvaknande - något konkret att arbeta utifrån. Och så det där jag ärvt från mina föräldrar, båda två, att det spelar roll vad du gör här på jorden. Även om du inte har kraft att att ensam förändra strukturer så kan du alltid försöka göra världen lite bättre där just du är, genom att vara snäll mot människan du har framför dig. Det låter kanske skrytigt att skriva en text om hur ”god” jag är. Jag kan vara en skitstövel, ingen tvekan om det, men i mitt jobb vill jag vara en bra kraft, och det har alltid varit mitt mål. Den enkla förklaringen är ändå att träningen valde mig, jag kunde inte sitta still när jag väl börjat röra på mig. Det finns berättelser från mitt tidigare arbetsliv om hur jag fyllde i excel-ark och grät för att min själ förtvinade. Jag valde inte att arbeta med träning, men jag hade för mycket myror i brallan för något annat. Att det blev just träning som blev mitt jobb kan jag ibland ångra, för den här branschen är full av så mycket fallgropar; kring åldrande, utseende, mat och personkult. Till det kan vi addera egenvärde byggt på prestation och så jämförelsehetsen som ingen går fri ifrån - varken tränare eller tränande. Det här blir ett berättartekniskt problem i vår samtid, för samtidigt som vi säljer ”hälsa” gör vi det med argument som anspelar på människors osäkerhet. Mina jämnåriga kvinnliga kollegor skriver inlägg om att ”du duger som du är” samtidigt som ansiktena mystiskt stelnar som om de alltid kommit in från skidspåret. Kylnade ansiktsuttryck. Släta pannor, mjuka fylliga läppar, smala kroppar, och samtidigt som jag skriver det här ökar min puls. Jag vill inte vara en sådan som klankar ner på andra kvinnor. Jag förstår exakt vad som driver eftersom jag är där och stryker med min egen person inom ramen för det som är mitt varumärke. Kommer någon att vilja anlita mig nu när jag är äldre och rynkig? Kommer jag vara trovärdig att sälja hälsa när hälsa är synonymt med ungdom och inte erfarenhet? Ingen människa är en ö - speciellt inte en kvinna som är egen företagare i hälsobranschen. Vi står så utsatta till beskådande medan våra jämnåriga manliga kollegor rör sig primalt över TV4:as morgonsoffa utan tankar på hur deras skrattrynkor ter sig i tv-ljuset, eller delar fiffiga uppvärmningsövningar för fotbollsspelare iklädda behagligt mjuka slappa byxor. En manlig tränares eventuellt fasta stjärt är ointressant för hans varumärke. Jag har trivts så i sociala medier, mött vänner och samtalat och skämtat, men nu är jag bara trött på de snabba ”visdomarna”, de snabba övningarna som ska hjälpa dig att bli ditt bästa jag. Ofta instruerade på en brygga av någon anledning. Ett tag letade jag undermedvetet efter en brygga för att filma in övningar på till mitt Instagramkonto men hann stoppa mig i tid. Jag fortsätter att mala på med vanlig trälig inomhusträning utan förklaringar på mitt Instagram. För vad är att förklara med knäböj, frivändning och press? Det är så lätt att tro att vi alla måste röra oss som primater, värma upp som fotbollsspelare och se ut som 28 år på en brygga för att vara hälsosamma. Dessutom jättemånga timmar varje dag. Och knipövningar! Glöm inte knipövningar när du borstar, förlåt bleker, tänderna. Och där gled vi över från ”du duger som du är” till ”optimering”. Det ska optimeras i vår bransch. Jag har jobbat med CrossFit som verktyg i många år och jag hade glädjen att göra det med framförallt Karl Dyall som grundade CrossFit Solid. Det var en nybyggartid och hans drivkraft kom från att han var på väg tillbaka efter en allvarlig skada, med hjälp av den högintensivt träningen. Det parat med min syn på träningen som medel att ge (kvinnor) ökat handlingsutrymme fysiskt och psykiskt blev till några år av roliga samtal om vem träningen skulle vara för, och varför. Samtal som i mångt och mycket blev en del av mitt universitet och identitet. Nu för tiden följer jag CrossFit lite från sidan och ser hur många svenska boxar anammat ett amerikansk system för att marknadsföra och sälja sina tjänster. Det handlar om optimering och merförsäljning för att du snabbt ska ”bli ditt bästa jag”. Underförstått: du duger inte som du är. Det är en retorik långt ifrån det utforskande och lekfulla arbetet som fick mig att älska CrossFit. I marknadsföringen skrivs saker som att du "kan bli hälsosam även om du har stressigt på jobbet". Eller minn favorit ”Låt oss hjälpa dig att förändra din kropp och ditt liv.” Snacka om att ta på sig stora skor. Det är individen som ska förändras för att passa in i samhället - inte utvecklas för att ta sin rättmätiga plats. Ordvrängeri kanske du tänker, men ord spelar roll. I begynnelsen var ordet och hur vi pratar om hälsa blir till drivkrafter och handlingar. Jag är en sur feminist som försöker skapa en plats i det här landskapet och det är mitt jobb att inte ge snabba lösningar, dietplaner och komplicerad och optimerad träning. Tillsammans med Madelinn har jag nu en plats att utgå ifrån. På Lagret Södermalm gör vi effektiv träning och du är varmt välkommen med hela din person. Vi vill inte förändra dig det minsta lilla - däremot delar vi gärna de fördjupade erfarenheterna och kunskapen vi har om hur regelbunden träning kan ge dig glädje och större handlingsutrymme och ibland mindre smärta. Sist men inte minst - det finns fantastiska boxar, gym och tränare därute. Tillsammans kan vi vidga vyn för vad hälsa är, på individ och samhällsnivå. Det måste gå att vara en lönsam företagare utan att sälja dåligt självförtroende. Och det måste fanimej finnas lite humor!


Vill du lyssna när Mattias & jag pratar om tränarrollen finns vi i podden Beauty & the beast på bla Spotify


En tränare & skribent med "jättemycket humor."


57 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page